Groentepakketten

Home / Groentepakketten

Mangelmoes is een CSA boerderij. CSA staat voor Community Supported Agriculture (landbouw die ondersteund wordt door de gemeenschap), en voor een eerlijk loon voor de boer(-in). De boer bepaalt hier zelf welke marge eerlijk is zonder een speelbal te zijn van de groothandel.

Je kan een oogstaandeel kopen in het begin van het seizoen, dat loopt van 2 april tot 24 december. Je krijgt zo jouw wekelijks aandeel van onze oogst in de vorm van een groentepakket. Dit is een heel fijne formule om weer dichter bij de oorsprong van je voedsel te komen. Je betaalt eigenlijk de boer om voor jou groenten te kweken.

Concreet zullen er elke keer 6, 7 à 8 soorten groenten en kruiden in je pakket zitten. Je kan kiezen voor oogstaandelen van €12, €19 of €29 per week. Hiervoor krijg je dan telkens voor minstens die waarde aan groenten mee naar huis, aangevuld met wat extra’s. Zo is het groentepakket ook voordeliger dan de groenten die ik aanbied in losse verkoop. In totaal zal ik een 75-tal groenten en 15 kruiden telen.

Buiten je wekelijkse portie groenten ontvang je een wekelijkse mail met de inhoud van het volgende pakket, nieuws van het veld en recepten. Deze stuur ik voldoende op voorhand, zodat je je winkellijst hierop kan afstemmen. Je wordt vooral verrast door de diversiteit van waarlijk seizoensgebonden groenten. Voordeel voor de boer is dat hij op deze manier precies weet hoeveel hij moet zaaien en oogsten. Dit minimaliseert verliezen waardoor deze ook weer niet moeten doorgerekend worden in de prijs.

Een oogstaandeel kopen is dus de voordeligste en meest verantwoorde manier om jezelf van duurzame, kwalitatieve groenten te voorzien en actief mee te werken aan een duurzamere landbouw.

Concreet zit het zo dat je wekelijks of tweewekelijks je groenten kan komen afhalen op de boerderij in Lillo, op ons afhaalpunt in Helchteren (centrum) of in Houthalen centrum (Compani). Dit van 16u tot 19u.

Het seizoen start de eerste week van april en eindigt de laatste week van december. In 2019 gaat het dus over 39 weken. Als je later instapt betaal je natuurlijk slechts voor het aantal weken dat je deelnemer bent.

Om variatie in het aanbod te brengen, en zekerheid van een groot genoeg aanbod te garanderen werken we samen met lokale bioboeren. De bedoeling is in de eerste plaats om zoveel mogelijk zelf te telen. Bij onvoldoende eigen aanbod kopen we aan bij andere boeren die een landbouwvisie hebben die aansluit bij de onze. Zo kan je er zeker van zijn dat je elke keer verse kwalitatieve groenten meekrijgt. Buiten kwaliteit en smaak zijn het lokale aspect, milieu, duurzaamheid en eerlijkheid de belangrijkste waarden waar rekening mee gehouden wordt.