Wassig weer weer

Veel regen en een bodem die al goed opgewarmd is. Meer hebben de plantjes niet nodig om goed te groeien.  Aan de andere kant betekent

Lees verder »

De vruchtgewassen komen er aan!

Veel werk, weinig tijd= meer foto’s, minder moeite. De vruchtgewassen laten zich zien! 

Nog maar eens een teken dat we goed bezig zijn! 

Gelukkige verjaardag Wannes!

Wain Wonder, onze koperen kogel verjaart vandaag. 

Hij werkt nu sinds vorig jaar in de drukke periodes twee dagen per week bij Mangelmoes, en wat een meerwaarde!!!

Hij wil niet alleen werken, hij wil ook leren. Klagen doet hij niet, behalve over de hitte (maar een echte boer moet klagen, nietwaar?). Geen werk te veel, geen opdracht te zwaar.

Maar bovenal: Wannes is echt ne crème van ne mens! Vriend boven werknemer.

We zijn enorm content om u in de ploeg te hebben makker! Vier goed vandaag, dan doen we dat volgende week samen.

Een schande trouwens dat ik u nog niet eerder in de nieuwsbrief heb voorgesteld. 

Moest je nog meer over Wannes willen weten, hij doet altijd het winkeltje po dinsdag, en tis ne heel plezante mens, dus vraag het hem zelf. 😉

Eindelijk zomer, eindelijk schoffelen

We weten eindelijk weer wat een nat voorjaar is. Goed voor het grondwater (ook al zijn we er nog niet wat dat betreft) en de natuur in het algemeen. 

Spijtig genoeg voor de boer betekent dit ook dat het onkruid zich amuseert. Een goed moment vinden om te schoffelen is dan ook zeer lastig. Komende week zal dus absoluut in het teken staan van schoffelen (en natuurlijk nog wat extra lekkers zaaien). 

Slakken amuseren zich spijtig genoeg ook. Deze smeerlappen aten al heel wat groeipunten uit de courgettes, artisjokken, en ander lekkers. Zelfs de extra planten die dienen om de uitval te compenseren zijn al op. Het droge weer zal de slakken hopelijk wat kalmeren.

Wassig weer weer

Veel regen en een bodem die al goed opgewarmd is. Meer hebben de plantjes niet nodig om goed te groeien. 

Aan de andere kant betekent regenweer ook dat onkruid heel graag groeit. 

Al chance dat ik zelf graag schoffel, terwijl ik het plantwerk kan overlaten aan mijn vader, de trouwste werker op het veld sinds dag één. 

De zomer zit in de grond.

De meeste vruchtgewassen zitten in de grond. De tomaten zien er enorm sterk uit. De zomer zit in de grond, nu nog in de lucht. 

 

Tegelijkertijd houden we de rest van het veld onkruidvrij natuurlijk.

Wijn!

Weer een tof nieuw project in de steigers! 

Jorrid, een goede vriend van me, heeft zopas een eigen wijngaard aangeplant in ons eigen mooie Limburg. Als je in de toekomst graag eens wil proeven hoe topwijn van eigen bodem smaakt, daar is het te doen. Vandaag aanplanten betekent spijtig genoeg dat je nog drie jaar moet wachten om effectief wijn te maken. De plantjes moeten zich natuurlijk eerst focussen op de groei, pas later op de druiven. Maar je weet wat ze zeggen: honger is de beste saus. 

Soit, we dwalen af. Jorrid had toevallig nog een 350-tal wijnstokken op overschot. Was ik natuurlijk even blij toen hij, de gulle man die hij is, me belde met de vraag of ik deze overschot wou hebben. 

Het komt er dus op neer dat ook Mangelmoes over 3 jaar zijn eerste stapjes in de wijnbouw zal zetten. Het zullen natuurlijk bescheiden stapjes zijn. De groenten gaan voor, en 350 plantjes is geen massaproductie. Maar toch een tof projectje om te doen!

Nu nog een mooie naam vinden voor de wijn. Mangelmoezel zal het niet worden, maar als je suggesties hebt voor een mooie naam voor onze wijn, laat het zeker weten. Misschien krijg je er zo een van onze eerste flessen wijn voor. 😉