Arbeidszorg op Mangelmoes

We beginnen meteen met een van de leukste nieuwtjes van 2021: Mangelmoes gaat samenwerken met De Aarding om zinvolle dagbesteding aan te bieden aan personen

Lees verder »

F*ck 2020?

De laatste week alweer. Tijd om terug te kijken, een beetje toch. Vooral tijd om vooruit te kijken. Veel goeds valt er over het algemeen

Lees verder »

Gemarineerde daikon

Een laatste specialleke van het jaar. Onterecht, vinden wij. Voor handige info over daikon gaan we te rade bij Jen, van CSA de Witte Beek.

Lees verder »

Arbeidszorg op Mangelmoes

We beginnen meteen met een van de leukste nieuwtjes van 2021: Mangelmoes gaat samenwerken met De Aarding om zinvolle dagbesteding aan te bieden aan personen met een verstandelijke beperking.

Enkele maanden geleden stapten Heleen en Rosanne op me toe met plan. Ze zagen zo met eigen ogen dat er voor mensen met een verstandelijke beperking geen groot aanbod aan zinvolle dagbesteding bestaat.

Beiden afgestudeerd als bachelor in de orthopedagogie, was het altijd hun grote droom om onze job te kunnen laten plaatsvinden in een groene omgeving. Heleen en Rosanne hebben als collega’s enkele jaren ervaring opgedaan binnen een leefgroep voor personen met een mentale en/of fysieke beperking. Hier hebben ze elkaar ook leren kennen en van begin af aan was het duidelijk dat ze allebei een passie voor ‘groen’ hadden!

Na wat dromen en brainstormen twijfelden ze niet om mij te contacteren met hun plan om dit aanbod te vergroten.

Zelf droom ik er al sinds de oprichting van onze boerderij van om deze weg in te slaan. We willen met Mangelmoes een groter steentje bijdragen aan de maatschappij. Toen ze dus hun plan uit de doeken deden heb ik geen seconde moeten twijfelen. 

Rosanne en Heleen starten dus dit jaar hun eigen op maat uitgewerkte dagbesteding: De Aarding.

De krachtlijnen van hun organisatie:

  • We werken samen met mensen met een verstandelijke beperking die binnen een grote groep vaak uit de boot vallen.
  • We gaan een samenwerking aan met de persoon en werken een zinvolle dagbesteding uit binnen een groene omgeving.
  • We vinden het belangrijk om toegankelijk te zijn voor het netwerk van de persoon. Zij zijn namelijk ook ervaringsdeskundigen.
  • Samenwerken betekent voor ons ook daadwerkelijk ‘samen werken‘. Nabijheid bieden en samen één doel proberen te bereiken.
  • We vormen samen met ons cliënteel één team. We gaan uit van een gelijkwaardigheidsrelatie en stellen ons op gelijke voet met de cliënt.

We kijken er bij Mangelmoes enorm naar uit om samen te werken, terwijl zij ons natuurlijk ook helpen op het veld. Van een mooie samenwerking gesproken!

Je kan Heleen en Rosanne hier volgen: https://www.facebook.com/deaarding

 

 

Nieuw afhaalpunt binnen Helchteren

De grote baan maakt het in Helchteren (en Houthalen) op vlak van mobiliteit niet makkelijk voor de inwoners. 

Tegelijkertijd willen we het mensen makkelijker maken om aan hun wekelijkse portie kwalitatieve groenten te geraken. Omdat we thuisleveringen niet zien zitten, willen we voor de tussenoplossing gaan. Dit jaar gaan we bekijken of dit zowel voor ons als voor jullie een meerwaarde kan betekenen.

In een voor mij ideaal scenario heeft elke wijk een eigen CSA, waar de buren deelnemer worden, en zo weer een stapje dichter bij groenten van eigen bodem komen. Wij proberen op zijn minst al de groenten tot daar te brengen. 

Daarom starten we dus met een afhaalpunt aan Overwegstraat 29, waar mijn ouders wonen. 

We bekijken dit als een soort pilootproject. Als het aanslaat, en we zijn nog niet volzet, proberen we dit ook elders. 

 

 

Fijne groentjes in de oven

voor het laatste recept van het jaar heb ik geen kookboek of website nodig. Daarvoor kijk ik in eigen keuken. Ik heb het geluk dat mijn allerliefste Lenie niet alleen een passie voor bakken heeft, maar ook voor koken.

Een van de gerechtjes die ze tot in de puntjes beheerst: groenten in de oven. Eigenlijk is wat volgt niet echt een recept, eerder een manier van koken.

Benodigdheden:

Allerhande groenten, behalve bladgewassen. Aanraders zijn: pompoen, wortel, bieten, aardappel, rapen, uien, sjalot, bloemkool, pastinaak, knolselder,…

Heel wat look kan geen kwaad.

Kruiden naar eigen goesting. Rozemarijn en tijm zijn absolute aanraders.

Peper en grof zout.

Eventueel feta kaas om op het einde te verbrokkelen en er over te strooien.

Bereiding:

Snij de groenten in schijfjes of partjes. Een biet kan je bv in kwartjes snijden, de pompoen in schijfjes. Blokjes mogen ook. Sterretjes kunnen natuurlijk ook, maar kosten belachelijk veel tijd. 😉

Belangrijk: niet te klein snijden, kost enkel meer tijd. Grove stukken zijn veel lekkerder.

Neem een bakplaat, smeer in met olijfolie (of andere olie natuurlijk). Gooi uw groentjes er op. De kruiden, peper en zout er over. Het geheel eens goed mengelen, zodat de olie ook op de groenten zit. De oven in (180°).

Afhankelijk van de oven zal je een paar keer de groentjes nog eens dooreen moeten mengelen. En terug de oven in. Klaar na ongeveer 40 minuten.

 

F*ck 2020?

De laatste week alweer. Tijd om terug te kijken, een beetje toch. Vooral tijd om vooruit te kijken.

Veel goeds valt er over het algemeen natuurlijk niet te zeggen over 2020. Op haast alle vlakken werden we beperkt in mogelijkheden en vrijheden en we moesten in ons kot blijven. Hoe desastreus deze crisis ook is dit jaar, ze heeft tenminste een groot lichtpunt opgeleverd: mensen hebben nagedacht over het dagelijkse leven, over keuzes en gewoontes, die gewoon gewoon waren. Hier werd niet over nagedacht.

Corona heeft ons meer naar lokale handel gedreven. Of het nu was om de lokale economie te steunen, omdat de producten betrouwbaarder en traceerbaarder zijn, of ze gezonder en ethischer zijn maakt zelfs niet uit. Het zijn allemaal legitieme redenen om voor lokaal te kiezen. 

Corona heeft ons doen nadenken over de wereld. Over de kwetsbaarheid van de economie, de afhankelijkheid van andere streken, globalisering en de eindigheid van schaarse grondstoffen. Ik bedoel hier niet mee dat voorgenoemde termen slecht zijn en teruggedraaid moeten worden, maar we denken er over na, en we maken andere keuzes. 

Corona heeft ons bovendien vooral doen nadenken over onze gezondheid. Ons moet je er niet meer van overtuigen dat gezondheid boven alles gaat. Ons moet je er evenmin van overtuigen dat, om er even een cliché bij te halen, je bent wat je eet. Wij zijn er van overtuigd dat gezonde groenten, fruit, vlees, granen,… enkel op een duurzame manier geteeld of gekweekt kunnen worden. Hiervoor is een gezonde bodem nodig. Daar zorgen wij op ons kleine lapje grond al zeker voor. 

Corona heeft ons geleerd dat dat andere grote cliché, “ge weet pas wat ge hebt, als het weg is” echt wel klopt. We staan helemaal alleen dit jaar, of zo voelt het toch vaak aan. De lokale gemeenschap viel volledig weg. Deze gemeenschap kan veel betekenen voor iedereen van ons, als we er de juiste vorm aan geven. Op dit vlak proberen we bij Mangelmoes ook ons steentje bij te dragen. We willen meer zijn dan een leverancier van gezonde groenten die een positieve impact op het milieu hebben. We willen die gemeenschap ondersteunen, en mee vormgeven. Op dat vlak zit er nog een heel mooi extra project in de pijplijn komend jaar, maar hierover later meer. De C van CSA staat niet voor niets voor community. We proberen zo niet enkel een kleine gemeenschap rond de boerderij te bouwen, maar ook in de grotere gemeenschap een positieve invloed te hebben. 

Corona heeft Mangelmoes een duwtje in de rug gegeven. Enfin, jullie deden dat natuurlijk. Jullie gaven zo de gemeenschap mee vorm, en maakten 2020 zo minder slecht dan het was. Ik weet dat er over corona niet veel goeds te zeggen valt, en dat het gevaarlijk is om al te positief te zijn over de situatie waar we nu met zijn allen in zitten. Toch doe ik een bescheiden poging om positief te zijn over het voorbije jaar. Hopelijk leerden we dankzij corona enkele belangrijke lessen. Hopelijk vergeten we deze niet meteen als deze crisis achter de rug is. Eindigen doe ik dan graag met Churchill, een van de meest bepalende figuren voor ons landje en de hele wereld: Never let a good crisis go to waste! 

Gemarineerde daikon

Een laatste specialleke van het jaar. Onterecht, vinden wij. Voor handige info over daikon gaan we te rade bij Jen, van CSA de Witte Beek. Ze is een belangrijke en ervaren boerin in het CSA-landschap.

Gemarineerde daikon

We hebben veel daikon in het aanbod. Blijkbaar is dit een van de minder gekende groenten in Vlaanderen omdat er niet zo veel van geoogst wordt. Verrassend omdat dit een heel lekkere groenten is – radijs, maar heel zacht van smaak en lekker krokant. Daikon is heel populaire in Japan en Korea.

Daikon zou ook heel gezond zijn: helpt bij het verteren van vetten en koolhydraten, goed voor de nieren, helpen bij een verstopte neus, bevat veel vitamine C…  Waar wacht je nog op? 😉

Het is heel lekker gewoon rauw, geraspt of in stukken. Eventueel met een beetje zout of sojasaus er op.

Of je kan dit recept proberen. Ik heb dit ontdekt als ik ‘drempelverlagende recepten’ zocht voor daikon. Het is heel eenvoudig en heel lekker.

Ingrediënten

2 koppen daikon, geschilde en en stukken gesneden van een halve centimeter
1 1/2 tl zout
1 1/2 el rijstazijn
1/2 tl sesamolie
Zwarte peper, naar smaak

Werkwijze

Meng de zout met de daikon en laat dit een uur in de frigo rusten. Hierdoor wordt de daikon wat zachter en verliest ze wat vocht.
Spoel de daikon af en dep ze droog. Voeg de rest van de ingrediënten toe en goed mengen. Afdekken en tenminste 8 uur in de frigo laten marineren. Geniet er van!

Bron: http://www.barefeetinthekitchen.com/2012/02/overnight-chinese-daikon-radish-pickles.html

 

Gestoofde daikon met chipolata

Rettich, witte rammenas, winterradijs, Japanse radijs, Chinese radijs… daikon. Dit zijn allemaal benamingen voor deze witte wortel. De smaak lijkt erg op die van radijs, de daikon smaakt echter wat zachter en minder peperig.

Bereidingswijze

  1. Schil en snijd de daikon in kleine stukken. Maak de wortels schoon en snijd in plakjes. Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Maak de krieltjes schoon en snijd doormidden of in vieren. Je hoeft de krieltjes niet te schillen. Bereid de bouillon.
  2. Verhit bakolie in een ruime wok of braadpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Doe de krieltjes, daikon en wortels in de pan en bak al omscheppend 3 minuten. Blus af met de bouillon en laat afgedekt op een middelhoog vuur 15-20 minuten stoven. Verwijder de laatste 5 minuten de deksel zodat het vocht wat kan indikken.
  3. Verhit intussen bakolie in een koekenpan en schroei de lamschipolata op een hoog vuur dicht. Zet het vuur laag en bak de chipolataworstjes gaar.
  4. Serveer het groente-aardappelmengsel met de lamschipolata ernaast.

Tip
Je kunt desgewenst het kookvocht binden met wat maïzena. Het is ook erg lekker om de lamschipolata klein te snijden en met de groente mee te laten stoven.