De voorbereidingen voor de winter gaan onverminderd door. De gemeente was zo lief om een lading met bladafval van de inwoners bij mij op het veld te deponeren:

Normaalgezien proberen we na de laatste teelt, of nog voor dat deze laatste teelt van een bed geoogst wordt, een groenbemester in te zaaien. Deze groenbemester zorgt dat de bodem bedekt blijft, dat ter plekke organisch materiaal gemaakt wordt, maar vooral dat het bodemleven gevoed blijft worden. 

Levende planten geven in de bodem immers voedsel af voor de mycorhizza schimmels in de bodem. Deze schimmels halen in ruil voedingsstoffen die de plant nodig heeft op plaatsen waar  de plant zelf niet aan kan. Als er geen levende planten in de bodem aanwezig zijn, krijgen deze schimmels het moeilijk. Er zijn manieren om de populatie hiervan terug te brengen als ze verdwijnt, maar beter is natuurlijk te zorgen dat ze niet verdwijnen. 

Lukt dit niet, dan zorgen we dat de bodem bedekt blijft, en dat de regenwormen en micro organismen wel nog gevoed blijven.

Alle bedden die nu nog vrij komen, krijgen een lekker laagje bladafval, net zoals de bedden waar de gewassen nog een tijdje op het veld zullen blijven staan: