We plantten en oogstten de voorbije twee seizoenen telkens heel wat bollen look. Van succesvolle opbrengsten kunnen we spijtig genoeg nog niet spreken. 

Droogte en onkruid zorgden er telkens voor dat de oogst tegenviel. Toch op vlak van formaat van de bollen. Dit jaar pakken we het anders aan, en het ziet er goed uit!

We hebben de look gewoon lichtjes in de grond geduwd (top naar boven natuurlijk), terwijl je normaalgezien deze teentjes 5-10 cm onder de grond moet planten. Als de look dan uitkomt in de herfst, en groeit in de winter, komt in de lente de periode waar je best met stro werkt om het onkruid tegen te houden. Op dit punt ging het, door de drukte van het voorjaar, toen mis. Stro niet gelegd, onkruid heel gelukkig. Droogte zorgde bovendien voor onvoldoende vocht om grote bollen te vormen.

Dit jaar zijn we deze problemen helemaal voor! We plantten dus de look niet onder de grond, maar gewoon op de grond. Op deze bedden kwam dan een dikke laag houtsnippers. In de lente zijn deze snippers nog steeds niet verteerd, waardoor onkruid geen kans gaat krijgen. Verdamping is ook veel minder, omdat de bodem minder opwarmt, en hout ook vocht vasthoudt. Het enige kleine nadeel is dat de bodem in de lente minder kan opwarmen, omdat de snippers het zonlicht ook daarvoor tegenhouden. Een heel actief bodemleven moet dit compenseren door al bij koudere bodemtemperaturen toch actief te zijn, en gewoon door de warmte die geproduceerd wordt door de chemische processen die dit bodemleven in gang zetten en houden.

Weer een tof experimentje, dat zich fijn zal tonen in je pakket van volgend jaar!