Nu de zon minder en minder aanwezig is, hebben planten het moeilijk om gezond te blijven (alweer een mooie analogie met mensen). 

Om ze toch een extra boost te geven halen we in het bos nog wat goede micro organismen op. In een bos zie je amper ongezonde planten. Een bos is een gebalanceerd ecosysteem, dat eeuwenlang heeft gebouwd aan een mooi evenwicht. De micro organismen die daar hun rol in spelen kunnen we ook gebruiken op het veld. In comes Korean Natural Farming. Deze Koreaanse visie op landbouw gebruikt wat de natuur te bieden heeft. 

We zetten halfgekookte rijst in een houten kistje in het bos, gaan op zoek naar mooie schimmelnetwerken, en  leggen deze op en rond de kist. 

Na een paar dagen is de rijst volledig gekoloniseerd door de goede micro organismen die zich in het bos bevinden (99% van alle microben, bacteriën en schimmels is goedaardig, alweer net zoals bij mensen!).

Deze rijst kunnen we dan mengen onder compost, we kunnen er een soort thee mee maken, of we kunnen dit met suiker mengen, zodat we dit later kunnen gebruiken. 

Alleszins, dit is een hele makkelijke en goedkope manier om ons veld, jullie groenten en dus jullie gezondheid een flinke boost te geven.

 

Gelukkig kreeg ik bij dit zware werk nog hulp van deze trouwe viervoeter:

Het veld dat we vorig jaar bijkochten, gaat volgend jaar eindelijk in gebruik genomen worden. 

Omwille van verschillende redenen zal het komend jaar echter nog geen kleinfruit op dit veld geplant worden (of toch heel wat minder). We kunnen deze aanplant nog niet bekostigen, en kunnen tegelijkertijd de extra oppervlakte ook goed gebruiken om meer groenten te kunnen telen (aubergines, aardappelen en paprika’s zullen hier graag groeien). 

Voor nu is maaien wat moet gebeuren. 

De laatste aardappelen werden geoogst, en belanden dinsdag in je pakket