De voorbije twee seizoenen hadden we telkens 2,5 bedden look. De look was zeer lekker, en bewaarde goed. Spijtig genoeg was de look ook vrij klein. Look kan niet tegen te natte momenten, maar droogte is ook zeer slecht. 

Voor wie het zich nog herinnert: april mei en juni waren extreem droog. Dit is net het moment dat de lookbollen moeten dikken. In die periode worden tegelijkertijd ook heel wat groenten gezaaid en geplant. Water geven is hier zelfs nog belangrijker.  We kregen het gewoonweg niet gedaan om alles voldoende water te geven. Volgend jaar komt dit wel in orde, we hebben een beter pomp (merci Frank), en hebben tegen volgend jaar normaalgezien permanente elektriciteit dankzij de zonnepanelen en batterijen (opnieuw merci Frank!)

Verder had de look het ook moeilijk met het onkruid. We vonden niet tijdig biologisch stro en gaven zo het onkruid de kans om te groeien. Gewoon stro gebruiken we liever niet. Hier kunnen groeiremmende hormonen op zitten. 

 Tijdens de groeiperiode van de tarwe wordt die op het veld 5 x behandeld met groeiremmers, gerst wordt minder behandeld. Voor de ouderen onder ons, je kunt je waarschijnlijk nog wel de korenvelden herinneren waarin delen omvielen met een storm omdat de tarwe zo hoog stond. Als je nu gaat kijken naar een tarweveld, is dit nog 60 cm hoog, met dank aan de groeiremmers die hun werk hebben gedaan. Om dit doel te bereiken, wordt er gespoten met groeihormonenpreparaten. Een bekend product is Bofix dat een breedwerkingsspectrum heeft (dus zogenaamd gemakkelijk in gebruik) maar waar wel een buffer van 5 m moet gewaarborgd blijven. Vaak raad men ook een mix aan van 2 tot 3 groeihormonen. Het feit dat de producten met windstil weer moeten gespoten worden, heeft te maken met het feit dat de groeihormonen, die via de wind worden verspreid, ook andere planten kunnen misvormen.

Maar… look dus. We hebben niet graag onkruid, en willen zorgen dat de look voldoende water krijgt.  Normaalgezien steken we de looktenen een kleine 10 cm onder de grond, en komen ze ergens in de winter uit. Onkruid is er niet in de winter, dus de look heeft een mooie voorsprong. In de lente verandert dit vrij snel, en neemt het onkruid het over. Wil je dus grote look, dan moet er veel geschoffeld worden, bio stro gevonden worden, OF we proberen eens iets nieuw.

Dankzij onze vrienden van “De beer en de vos boomverzorging” hebben we altijd een stapel houtsnippers liggen. Een van de stapels had een mooie mix van hout en bladeren. Daarom besloten we om de lookteentjes (elk teentje wordt een nieuwe bol) gewoon in de grond te steken zodat ze goed kunnen wortelen (maar de look niet helemaal in de grond zit. Daar hebben we dan de houtsnippers op gelegd. 

Als we de houtsnippers voldoende dik gelegd hebben, zal deze laag zeker tot juli volgend jaar de volledige bodem bedekken. Tegelijkertijd zal deze laag langzaam afbreken dankzij een actief bodemleven, dat op haar beurt enkel actiever wordt. Wormen hebben niets liever dan half afgebroken bladeren .

Het vocht blijft tegelijkertijd in de grond omdat de zon niets verdampt. We zien niet in waarom dit niét zou lukken, dus komt in orde. 😉