Bieten zijn zeer veelzijdig. Je kan ze gewoon raspen en eten met zure room, of azijn en olijfolie. 

In de oven zijn ze ook heerlijk. Gewoon in partjes snijden, olijfolie, peper, zout en wat oregano erover. 20 minuten in de oven, en klaar.

Ingrediënten:

  • (goedkope) rode wijn 1 fles
  • rode wijnazijn 15 cl
  • steranijsje 1 stuk
  • roze peper 2 eetlepels
  • rode biet
  • mosterd 1 eetlepel
  • honing 1 eetlepel
  • frambozenazijn 3 eetlepels
  • olijfolie 75 ml
  • kardemompeultjes 6
  • peper
  • zout
  • Warmoes 400 gr
  • ongeroosterde cashewnoten 3 eetlepels
  • sjalot (of wat rode ui) 1
  • feta 400 g

De rode bieten

  • 1 fles (goedkope) rode wijn
  • 15 cl rode wijnazijn
  • 1 stuk steranijsje
  • 2 eetlepels roze peper
  • 1 kg kleine rode biet
 

Was de rode bieten onder stromend water en doe ze in een kookpot.

 

Schenk de rode wijn en de rode wijnazijn in de pot.

 

Kneus de droge roze peper in een vijzel en doe deze samen met het steranijs in de pot.

 
 

Zet het deksel op de pot, breng de bieten aan de kook en laat ze zo’n 45 minuten garen op een matig vuur (de gaartijd is afhankelijk van de grootte van de bietjes.)

De vinaigrette

  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels frambozenazijn
  • 75 ml olijfolie
  • 6 kardemompeultjes
  • peper
  • zout
 

Neem een mengschaal en doe er de mosterd in, samen met de honing en de frambozenazijn.

 

Kneus de kardemompeultjes en haal er de zwarte zaadjes uit. Doe de kardemomzaadjes in de vijzel en stamp ze fijn. Voeg de kruiden toe aan de vinaigrette.

 

Bind de vinaigrette met olijfolie. Schenk de olie erbij terwijl je stevig roert met een garde.

 

Kruid de vinaigrette met wat peper van de molen en een snuifje zout.

De salade

  • 300 g veldsla
  • 3 eetlepels ongeroosterde cashewnoten
  • 1 sjalot (of wat rode ui)
 

Doe de cashewnoten in een vuurvast schaaltje en rooster ze kort onder de grill (of rooster ze in een hete pan). Hou ze goed in de gaten, want het is een kwestie van minuten.

 

Spoel de veldsla onder koud stromend water. Laat de sla uitlekken en pluk de blaadjes wat los.

 

Snij de sjalot (of wat rode ui) in ultrafijne (halve) ringen.

Afwerking

  • 400 g feta
 

Schil de gare rode bieten. Draag eventueel een latex handschoen, want de kleurstof van de bieten kan je een stel rode handen bezorgen. Snij de bieten vervolgens in partjes en laat ze verder afkoelen.

 

Snij de fetakaas in kubusjes (ong. 100 g per persoon).

 

Doe de geroosterde cashewnoten in de vijzel en stamp ze in grove stukken.

 

Leg op elk bord een flinke portie veldsla, met daartussen partjes rode biet. Strooi er wat fijne ringen sjalot over en schik er de stukjes feta op. Strooi ook wat van de cashewnoten over de sla en werk af met een flinke lepel vinaigrette.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *