De sleutel tot succes (en zowat alle leven op aarde) voor alle planten is bladgroen, of chlorofyl. Dankzij bladgroen kunnen planten met de hulp van CO2 en water zelf hun voeding aanmaken. 

Ofja, zelf voeding aanmaken is correcter. De plant maakt koolhydraten en zetmeel aan onder bepaalde vormen, en stuurt deze naar de bodem. Het bodemleven doet zich tegoed aan deze lekkernij, en geeft de plant in ruil wat ze nodig heeft. Het bodemleven maakt zo stoffen die eerst niet opneembaar waren wel opneembaar dankzij de voeding die het krijgt van de plant. Bladgroen vertelt echter ook heel wat over de gezondheid van planten. Als de nerven van de plant bijvoorbeeld dezelfde kleur hebben als het bladgroen zelf wijst dit op voldoende mangaan. Een heel licht bladgroen kan zowel een stikstof als een magnesium tekort zijn, afhankelijk van hoe hoog het zich op de plant bevindt. Zo zijn er heel wat signalen die je moet leren interpreteren om te weten wat je planten nodig hebben.