Lekker van bij ons heeft een handige pagina voer chinese kool.

  • De knapperige, krullerige bladeren doen denken aan een krop, bv. kleine kropsla, maar de Chinese kool is wel degelijk een kool. Chinese kool heeft wel geen uitgesproken koolsmaak. Deze groente smaakt ietwat zoeter.
  • Hoe dichter bij het midden, hoe malser de bladeren van de kool.
  • In sommige (oudere) kookboeken wordt Chinese kool als synoniem gebruikt voor paksoi. Dit klopt niet. Chinese kool is het product van de natuurlijke kruising van paksoi en knolraap. Chinese kool en paksoi zijn dus nauw verwant maar niet gelijk aan elkaar.
  • Je hoeft niet naar China om deze groente te proeven. Chinese kool vind je in de supermarkt en komt van de Belgische velden. 
  • Chinese kool is een goede bron van calcium, vitamine A en C.
  • Deze groente kan je ongeveer 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kan ook Chinese kool bewaren in de diepvries, op voorwaarde dat hij eerst bereid werd.

Stomen en koken

Chinese kool heeft dunne, krullerige bladeren die in geen tijd gaar zijn. Deze groente kook je in 7-9 minuten gaar. Je kan Chinese kool ook eerst blancheren om ze vervolgens als pakketje te stomen, bijvoorbeeld in een stoommandje. Graag stap voor stap instructies? Bekijk dan zeker ons recept voor stoompakketjes van kip en gember. Heerlijk!  

Wokken: de snelste weg naar succes

Je hebt net een uur in de file gestaan en binnen het halfuur moet je alweer de auto in om je zoon/dochter naar de muziekschool of de voetbaltraining te rijden. Of je komt thuis en je stelt vast dat er heel wat poetswerk op je te wachten ligt. Of misschien ben je aan het studeren en word je afgeleid door je grommelende maag. Kortom, je hebt honger maar geen tijd om uitgebreid te kokerellen.

Geen nood. Snijd de Chinese kool in reepjes en gooi ze in de wok. Voeg wat noedels, eieren, Aziatische smaken en eventueel wat vlees toe, en hop, je hebt overheerlijke pad thai. Fast food, maar dan beter.

Tip: laat de wok goed heet worden en voeg niet te veel kool in één keer toe. De Chinese kool slinkt erg en verliest anders heel wat vocht.

Chinese kool stoven

Dit is misschien wel de gemakkelijkste bereidingswijze maar duurt iets langer dan de vorige. Snijd de Chinese kool in reepjes. Voeg wat olie toe in een lage, brede pan en roerbak de reepjes kort op een middelhoog vuur. Als de kool wat geslonken is, zet je de deksel op de pan. Laat 10 tot 15 minuten stoven.

Tip: voor extra smaak voeg je wat bouillon toe tijdens het stoven.

Als smaakmaker in je soep of tussen je boterham

Chinese koolsoep is lekker maar de kool is ook ideaal als smaakmaker in een andere soep. Denk aan een Aziatisch getinte champignonsoep met kippenbouillon en sojasaus. Voeg wat grijze garnaaltjes toe en je hebt een Belgisch-Aziatische topper.

Heb je nog wat restjes kool over? Snijd de bladeren in reepjes, laat ze marineren in een lekker sausje en maak een lekkere Chinese koolsalade. Je kan de bladeren ook als ‘sla’ toevoegen in je Oosterse sandwich.

bron: https://www.lekkervanbijons.be/groenten/chinese-kool-klaarmaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *