Altijd wachten tot de ijsheiligen achter de rug zijn alvorens vorstgevoelige planten te zetten. Dat is een van de eerste dingen die je leert. 

Awel, wij hadden nu toch echt wel geen vorst meer verwacht, dus de tomaten, paprika’s, courgettes, aubergines,… zitten allemaal al goed te groeien in de serres (de courgettes staan buiten). Zo kunnen we vroeger van de vruchtgewassen genieten. 

Worden er net voor de ijsheiligen (rond 15 mei) toch geen paar nachten met nachtvorst aangekondigd zeker?

De eerste nacht dat mogelijke grondvorst aangekondigd werd (dinsdag als ik me niet vergis) kon ik het niet laten om rond half 4 naar het veld te gaan met de thermometer in de hand. Geen problemen, de temperatuur was hoger dan voorspeld. Nu geven ze echter de komende week nog een paar gevaarlijke nachten aan. 

Het laatste weerbericht (Ruben Weytjens is our man) geeft een ietwat beter beeld: nachten zoals die van eerder deze week. We nemen echter wel onze voorzorgsmaatregelen.

We trokken een extra doek over de serre, zodat de warmte iets beter binnen blijft. Verder geven we deze week heel veel water. Zo kan de bodem overdag heel wat beter opwarmen, en ‘s nachts kan deze warmte afgegeven worden. Dit zou moeten volstaan, maar als echte vorst aangekondigd wordt, zullen we toch grote kaarsen zetten voor de zekerheid. 

Het zou toch zonde zijn om al dit lekkers te moeten missen deze zomer (dat is zelfs geen optie!!):