Deze week kregen we het perfecte schoffelweer voorgeschoten. Zowel wind als zon zorgen er voor dat onkruid wel vergaat na schoffelen, omdat het dan sneller uitdroogt. Een droge oostenwind, in combinatie met voortdurende zonneschijn maakten ons programma deze week vanzelfsprekend. 

Vanwaar dan die 2 vliegen in 1 klap? Een oude wijsheid zegt dat schoffelen gelijk staat aan een keer water geven. De capilaire werking van de aarde herstelt zich dankzij schoffelen. 

Capillariteit (of capillaire werking) is het verschijnsel in de natuurkunde dat een vloeistof, bijvoorbeeld water, in een zeer fijn buisje stijgt, tegen de werking van de zwaartekracht in, terwijl de vloeistofspiegel een concaaf oppervlak vormt. Zulke fijne buisjes worden haarbuisjes of capillairen genoemd.

Eigenlijk zijn het heel wat meer vliegen in die ene klap natuurlijk. Schoffelen is een van de meest rustgevende activiteiten op het veld. Onthaasten met de muziek van de natuuur (of spotify) doet wonderen. 

En misschien nog de grootste vlieg: het veld ligt er supermooi bij. Trotse boer. 🙂