Wie andijvie zegt, zegt stamppot. Er zijn daarbij veel variaties mogelijk, maar de belangrijkste twee stamppotten zijn toch wel met rauwe, of juist met gekookte andijvie. De eerste is lekker fris en knapperig, terwijl de tweede een stuk meer groente bevat. We geven hieronder de recepten voor beide stamppotten.

  • Recept 1: andijviestamppot met gekookte andijvie. Reken voor vier personen op 1 kg aardappelen, 1 a 1,2 kg andijvie, 100 g spekblokjes, ongeveer 100 tot 150 ml melk en een klontje boter. Snijd en kook de aardappelen en de andijvie, liefst elk in een aparte pan zodat de garing van beiden optimaal is en de puree goed te stampen is. Bak ondertussen op een laag pitje het spek uit. Giet dan de aardappelen en de andijvie af. Maak van de aardappelen, melk en boter een niet te dikke, luchtige puree. Stamp er dan de andijvie en het spek doorheen; of je het spekvet ook meeneemt daarbij is optioneel (goed voor de smaak, maar wat minder voor de lijn). Breng de stamppot op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Serveren met klassiekers als gehaktballetjes of rookworst en tafelzuur (zure uitjes, augurk, enz.), eventueel ook mosterd.
  • Recept 2: rauwe andijviestamppot. In deze stamppot met rauwe andijvie gaat weliswaar minder groente, maar het fris knapperige resultaat mag er evengoed zijn! De bereiding en ingrediënten zijn vrijwel identiek aan de stamppot van recept 1, maar reken maximaal 500 g rauwe andijvie (een verhouding van rauwe andijvie:aardappelen van 1:2 is al snel behoorlijk “groen” en wat dun van smaak) en kook deze uiteraard niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *