Het planten van tomaten natuurlijk.  De plantjes waren duidelijk groot genoeg om geplant te worden. Normaal is het echter noodzakelijk om te wachten tot na de ijsheiligen. Al vanaf zeer beperkte vorst geven tomatenplantjes namelijk de geest. Het goede weer is echter aangebroken, en de bodem is ondertussen goed opgewarmd. Als de serre ‘s nachts goed afgesloten is, zal de bodemtemperatuur er voor zorgen dat minimale vorst buiten in de serre zelf getemperd wordt. 

Moest er toch nog een nacht met aangekondigde vorst zijn, dan zal de caravan toch eens gebruikt moeten worden om te overnachten. We halen dan inspiratie bij de fruitboeren, die hun bloesems bij vorst beschermen met terracotta kaarsen.

We hebben zo hopelijk vroeger tomaten dan vorig jaar.

De verwachting is echter dat dit niet nodig zal zijn. 

We plantten de tomaten gewoon tussen de andere teelten. Waar wortelen gezaaid werden, laten we deze bijvoorbeeld gewoon rustig doorgroeien. In de zomer kunnen we deze ook oogsten. Tot die tijd wordt de bodem bedekt. Dit zorgt voor minder onkruid, betere vochthuishouding, en een gelukkiger bodemleven. 

De paksoi (zie foto) zal geoogst worden over een paar weken. De tomaten zijn dan al weer wat groter. Onder de tomaten planten we dan basilicum en sla. 

Dubbel genieten dus.