Natuurlijk focussen we ons ook op de rest van het veld. We merken absoluut grote vooruitgang in bodemstructuur ten opzichte van vorig jaar. 

Woelvorken gaat heel wat makkelijker, meer en meer wormen laten zich zien en bij uitbreiding het hele bodemleven floreert duidelijk. 

Ook uit de bodemanalyses blijkt dat we goed bezig zijn. Dit jaar zetten we zwaar in op het toevoegen van compost. Organisch materiaal heeft heel wat voordelen: vocht wordt beter vastgehouden, de structuur verbetert, het bodemleven wordt actiever, en zo kan ik blijven doorgaan. 

Een onderhoudende portie lavameel zorgt er voor dat we zeker geen sporenelementen en mineralen missen in de bodem. Voor u vol flair verspreid door mijn liefste Lenie. 

Op de achtergrond kan je zien hoe de bodem bedekt wordt door een groot plastic zeil. Dit houdt de grond vochtig en doet de bodem sneller opwarmen. Dit zorgt er voor dat onkruidzaden ontkiemen. De kiemende onkruiden zoeken naar licht, maar vinden dit natuurlijk niet. Door gebrek aan licht sterft het onkruid af. 

Wie begaan is met ecologie moet niet vrezen. Het gaat dan wel om plastic, toch is het ecologische effect positief. Er blijft namelijk veel meer organisch materiaal in de grond. Hierdoor wordt de productie van het plastic veruit gecompenseerd. De zeilen gaan immers jaren mee. 

Wanneer we de bedden willen klaarmaken om te zaaien of planten trekken we het zeil weg en vinden we een maagdelijke grond, meteen klaar om in te werken. 

Na het verspreiden van lavameel en compost beginnen we met woelvorken.

Het bedje wordt helemaal afgewerkt met de rotoreg:

De fans van erwten en boontjes kunnen zich ook verheugen op heel wat lekkers dit jaar:

Er werd ook heel wat broccoli, bloemkool, spitskool, venkel, sla en veel meer geplant. Wortelen, pastinaak, radijs, peterselie, kervel,… werden gezaaid.